spanyol magyar koprodukciok

spanyol-magyar koprodukciók


ARCHÍV előadások

SPANYOL-MAGYAR KOPRODUKCIÓK

Ni memoria, ni magia

A spanyol-magyar kétnyelvű est Madridban valósult meg, a Collegium Hungaricum központjában. A produkció nem egyszerű felolvasóest, hanem színházi jellegű irodalmi bemutató. Egy másik irodalmi est változatot is létrehoztunk CinCuenta poemas címmel Leganes Julian Besteiro centrumában, hasonló tematikára épülve.

Irodalmi háttértörténet: Radnóti Miklós 1937-ben Federico García Lorca meggyilkolását megörökító versében saját sorsát is megfogalmazta: „költő voltál – megöltek ők.” Egy év múlva az Első eclogában együtt emlékezik Lorcára és József Attilára.

Az első, ötven verset tartalmazó spanyol nyelvű Radnóti-kötetet először az Eötvös József Könyvkiadó jelentette meg, majd Venezuelában látott napvilágot, ennek készült bővített spanyolországi kiadása.

Az új spanyol Radnóti-kötet fordításait spanyol és kubai költőknek köszönhetjük. David Chericián, Francisco de Oraá már meglevő fordításai Javier Pérez Bazo, Víctor Rodríguez Nuñez, Isabel Pérez Montalbán, Yolanda Ulloa munkáival váltak Radnóti életművét hitelesen reprezentáló kötetté. A könyvet Bálványos Huba Radnóti-illusztrációi gazdagítják.

A spanyol nyelvű Radnóti-válogatás címe: Diario de hombre – Férfinapló.

ELŐADÓK

Horváth Ambrus (ének, gitár, trombita)

Marcos Caballero García (tuba)

María Mercedes Carrión (színész)

Simor Ágnes (színész-mozgásszínész)

Vincze Márton (színész-mozgásszínész)

Krokovay Farkas (videó animáció)

Az est Fővédnöke Benyhe István, a Madridi Magyar Konzulátus Kulturális Attaséja.

A produkciót a Madridi előadást követően Magyarországon is bemutattuk a Magyar Kereskedelmi és vendéglátóipari Múzeum MAZS által szervezett emlék ünnepségén a Tóth Evelin Trióval a verseket szefárd dalokkal kapcsoltuk össze.

ARCHÍV előadások

SPANYOL-MAGYAR KOPRODUKCIÓK

Fővárosi Nagycirkusz 

Hazai független cirkuszosok és a Madridi Carampa Cirkuszi Egyetem oktatóinak és diákjainak közös előadása

Fővárosi Nagycirkusz-  Hazai független cirkuszosok és a Madridi Carampa Cirkuszi Egyetem oktatóinak és diákjainak közös előadása

Simor Ágnes szervezésében a madridi Carampa Cirkuszi Egyetem tanárai és diákjai műhelymunkát tartottak Pesten, ebből alakult ki a produkció, melyet a Múzeumok éjszakáján adtunk elő.

ARCHÍV előadások

SPANYOL-MAGYAR KOPRODUKCIÓK

Cuentos del Bosque

2013, Zarzaquemada, Centro Cultural de Julian Besteiro

A teltházas előadás valódi szociális színházi produkció volt.Cirkusz, interaktív színház gyermekeknek Madrid Leganés településének 300 fős színháztermében.

A produkció 4 színésszel jött létre, akik egyben szociális munkás szakemberek. Az előadás az aktuális helyi társadalmi problémákra reflektált. 3 manó erdei útja során különböző nehézségekkel találkozik, melyekben a gyermekek kell segítsenek.  A kis falvakban pénzért adott víz és a környezetszennyezés egyaránt megjelenik az előadásban, ahol minden eszköz újrahasznosítással készült. Az előadás szerkezete során a manók útjukon minden egyes újabb probléma helyzet során felhívják a gyermekeket a színpadra, ahol azok kiscsoportos műhelymunkával játszanak és segítenek megoldani a nehézségeket.

ARCHÍV előadások

SPANYOL-MAGYAR KOPRODUKCIÓK

Obra sobre la mujer-Batucada

A IV. TÁRSADALMI MŰVÉSZETEK FÓRUMÁNAK PROGRAMJA

A Művészetek Szociális Fórumát összehívó csoportok és egyének úgy vélik, hogy a művészeti gyakorlatoknak (mozi, irodalom, tánc, színház, festészet, zene stb.) felelősségük van a világ felépítésében, amelyben élünk. Hogy a művészetek válaszokat tudjanak adni az ideológiai áramlatok által okozott uralom és elidegenedés ellen, és alternatívákat javasoljanak.

Ennek a találkozónak három munkacsoportja van: egyrészt tapasztalatcsere,másodszor, a közös gondolkodás arról, hogy mi alkotja a kritikus esztétikát és mit jelent; harmadrészt egy szélesebb körű mozgalom megfogalmazása, amely folytathatja a felvetett problémákat, és utat enged a társadalmi beavatkozás konkrét gyakorlatainak. A IV. Találkozó témája: "Globális alkotó folyamatért".

Miércoles 6 de Marzo; 18:30 horas; Centro Cultural Julián Besteiro (Leganés)

*/Obra sobre la mujer-Batucada /**de Carolia Grandela Tortuero, Fabiola Vieyra y Ágnes Simor *(Danza), Centro Cultural Julián Besteiro (Leganés)

http://forosocialdelasartes.blogspot.com/2013/03/

ARCHÍV előadások

SPANYOL-MAGYAR KOPRODUKCIÓK

One billion Rising

Nőjogi demonstráció, 2000 fős tánc flashmob Madrid Lavapiez negyedében.

A One billion rising világszerte létrejött mozgalom indításakor létrehozott produkció a Feminicido madridi nővédelmi szervezet felkérésére valósult meg.