cserje Zsuzsa emlekfesztival

Kulturális menedzsment

Cserje Zsuzsa Emlékfesztivál

Image

Terényi Színházi Napok- Cserje Zsuzsa emlékére Cserje Zsuzsa Emlékfesztivál /1945-2018/

„Hetvenkét éves korában elhunyt Cserje Zsuzsa színésznő, dramaturg, kritikus, rendező. „A Cserje”. A színházi szakmában, sokan csupán így nevezték. Az évek során hamar jelenséggé vált. Színésznőként indult, később rendezett, írt könyvet, kritikát, fesztivált szervezett. Mindig tervezett, állandóan pörgött. Mindenütt jelen volt, premieren, fesztiválon, klubokban, társalgókban, de az utcán téren is csak a színházról lehetett vele beszélni.” /Népszava/

"Maga volt a megtestesült vitalitás. Az agya is mozgott állandóan, mindig újabb és újabb és még újabb tervei voltak, de a gesztikulációja is széles és gyors volt, beszédtempója pedig sebes. Rajongott a színházért, miközben nagyon tudta mondani a magáét, ha nem tetszett neki egy előadás, már a szünetben beindult a szövegáradata. De lelkesedni még inkább tudott, produkcióért ugyanúgy, mint a saját ötleteiért, ezekből aztán volt neki szép számmal. Tán csak egy valamit csinált lassan, autót rendkívül óvatosan, már-már félve vezetett, hozott haza úgy vidékről esti előadásról, hogy jóval, de jóval hosszabb ideig értünk haza, mint általában.
És vitt csigalassúsággal Terénybe is, ahol színházi fesztivált szervezett, de közben sebesen járt a nyelve, temérdek mindent mesélt a nógrádi faluról, azt is hogyan szerelmesedett belé, és út közben pedig csodáltuk a dimbeket-dombokat, amikről persze szintén volt mondandója.
Később aztán itt vett egy parasztházat, magán gombamúzeumot rendezett be benne. Mániákus gombász volt, a lakását is telezsúfolta gombákat ábrázoló tárgyakkal. Amikor idény volt, akár az utolsó pillanatban telefonált, hogy menjünk hozzá gombavacsorára, mert most friss, amit szedett. Ez persze nagy dumapartikat is jelentett, eszeveszett volt a humora, folyamatosan lehetett röhögni vele. "
/https://fuhu.hu/cserje-zsuzsa-halalara/

"Cserje Zsuzsa eredeti nevét (Frank Zsuzsanna) kedvenc színésze, Pécsi Sándor miatt változtatta meg, ugyan is a színművész Budapesten a Cserje utcában lakott. Színházi pályáját 1968-ban kezdte a Nemzeti Színház stúdiósaként, ezt követően a kecskeméti Katona József Színházban játszott, majd 1970–1972 között a Honvéd Művészegyüttes, 1972–1980 között pedig az Irodalmi Színpad tagja volt. 1982-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskola színházelmélet szakán. 1983-tól tíz évek keresztül a Népszínház illetve a Budapesti Kamaraszínház tagja volt. Két lánya van: Szamosi Zsófia és Szandtner Anna, akik mindketten színésznők."

/Szinhaz.hu/

"Cserje Zsuzsa alapította meg a Terényi Színházi Napokat, mely öt éven át futott nagy sikerrel, később az Andocsi Művészeti Napokat, majd a Négyszínvirág elnevezésű gyermek-összművészeti fesztivált rendezte meg Dunabogdányban. "
/femina.hu/

"Minden napra jutott egy ötlete ami hagyján, de meg is valósította őket.
Beleépítettek egy kicsorbíthatatlan fúrópajzsot azt működtette és ment-ment mindenen át ha jót akart. Állandóan jót akart. Jót akart a színdarabokkal amelyekben néha föllépett de többnyire rendezte őket, jót akart az íróknak amikor dramaturgnak szegődött melléjük, jót akart a színész barátainak akiket imádott, jót akart Pécsi Sándor emlékének, jót akart a lakást keresőknek és eladóknak, jót akart Terénynek és jót akart a gombáknak.

Egészen mostanáig, eddig a pillanatig mindenki azt hitte, hogy csak talpra képes esni, vagy inkább olyan, mint a golyó amelyik gurul megfoghatatlan és sebezhetetlen. A Cserje Zsuzsa intézményesült színházi Teréz- és magánanyaként, fesztiválszervezőként, rendezőként, kritikusként, színházi ereklye-gyűjtőként de leginkább színházi emberként.

Cserje gesamtkunstwerk-nő volt ha van ilyen szó. Összművészeti résztvevő, aki nélkül nincs és nem is lesz majd ezentúl sem premier."
/fidelio.hu, Sándor Erzsi idézet/