cserje Zsuzsa emlekfesztival

Kulturális menedzsment

Cserje Feszt

Színházi Emlékfesztivál Terényben, Cserje Zsuzsa /1945-2018/ emlékére

Pár  éve halt meg Zsuzsa, akit Terényben temettünk el, a Gombamúzeuma mellett. Az utóbbi 20 évben mindig cserélgette a vidéki parasztházakat, hol beleszeretett az egyikbe, hol eladta és vett egy másikat. És ahol kis házikót vett, annak a környékén szinte mindig rendezett is egy-egy színházi fesztivált. Járta a vidéket, imádta az autentikus népi kultúrát, és egy városi színésznő világát csempészte mindenhova, olyan lehengerlő módon, hogy a falubeliek imádták, közös főzéseket rendeztek, amikor nagy bulikat tartottak mikor Pestről leutaztak a színészek, színészek, énekesek, táncosok, bábszínészek, vagy zenészek, a barátai, akiket aztán bevont a fesztiválokba. A helyi néptáncosokat, gyerekcsoportokat is felléptette, helyi asszonykórust, miközben különféle előadásokat invitált zenén, táncon, színházon keresztül kis falvakba. Felpezsdítette az életet és nyárról, nyárra várták, hogy megérkezzen Zsuzsa és felforgassa a falut.

Mindenütt barátokat szerzett, rengetegen szerették és közösséget teremtett maga körül. Bármilyen társaságot feldobott percek alatt humorával, elevenségével, hihetetlen ötleteivel. Ahol jól érezte magát ott színházat teremtett maga körül, minden pillanatának az életében a színház volt a része, valamiféle állandó színházban létezett, és ezt eljuttatta magával mindenhova.

A hivatalos Terényi Színházi Napokat kitalálta, megteremtette és 5 éven át működtette. 2013-ban nyitotta meg a Gombamúzeumot, ahol ismét rendezett egy-két napos fesztiválokat, gyerekelőadásokkal, koncertekkel, színházi előadásokkal, táncprogramokkal. Amikor nem sikerült pályázati forrást találnia a fesztiválokba saját pénzét is beletette. Terény volt, ahova visszatért, minden falusi házon túladott, mert talált egy jobbat, minden fesztivál helyszínét megváltoztatta, kipróbálta és ment tovább. De Terénybe visszatért. 2017-ben szinte teljesen önerőből rendezte meg ott utolsó Színházi Összművészeti Fesztiválját.

2018-ban ott temettük el tavasszal és nyár közepén sokan gondoltunk rá, hogy most lennének a Terényi Napok Zsuzsával...nehéz nélküle, de Terény valahogy átalakulóban van, azóta több művész leköltözött oda, folytatódott a színházi, táncos és musical tábor, aminek záró fellépései mindig Zsuzsa fesztiválján voltak, a Noha alkotóműhely tagjai felépítettek három házat egy telken, amiből Öko központ épül és idén már több száz gyereknek tartottak művészeti tábort, és kölcsönkérték a Gombamúzeumot is, hogy ott is tarthassanak programokat. Zsuzsa észrevétlen művészeti közeget teremtett, amit szeretnénk direkt is megőrizni. 

2021-ben sikerült folytatni az emlékére az általa elkezdett fesztivált.

Idézetek Zsuzsáról

Slide 1
NÉPSZAVA

„Hetvenkét éves korában elhunyt Cserje Zsuzsa színésznő, dramaturg, kritikus, rendező. "A Cserje”. A színházi szakmában, sokan csupán így nevezték. Az évek során hamar jelenséggé vált. Színésznőként indult, később rendezett, írt könyvet, kritikát, fesztivált szervezett. Mindig tervezett, állandóan pörgött. Mindenütt jelen volt, premieren, fesztiválon, klubokban, társalgókban, de az utcán téren is csak a színházról lehetett vele beszélni.”

2
https://fuhu.hu/cserje-zsuzsa-halalara/

Maga volt a megtestesült vitalitás. Az agya is mozgott állandóan, mindig újabb és újabb és még újabb tervei voltak, de a gesztikulációja is széles és gyors volt, beszédtempója pedig sebes. Rajongott a színházért, miközben nagyon tudta mondani a magáét, ha nem tetszett neki egy előadás, már a szünetben beindult a szövegáradata. De lelkesedni még inkább tudott, produkcióért ugyanúgy, mint a saját ötleteiért, ezekből aztán volt neki szép számmal.
Tán csak egy valamit csinált lassan, autót rendkívül óvatosan, már-már félve vezetett, hozott haza úgy vidékről esti előadásról, hogy jóval, de jóval hosszabb ideig értünk haza, mint általában. És vitt csigalassúsággal Terénybe is, ahol színházi fesztivált szervezett, de közben sebesen járt a nyelve, temérdek mindent mesélt a nógrádi faluról, azt is hogyan szerelmesedett belé, és útközben pedig csodáltuk a dimbeket-dombokat, amikről persze szintén volt mondandója.
Később aztán itt vett egy parasztházat, magán gomba múzeumot rendezett be benne. Mániákus gombász volt, a lakását is telezsúfolta gombákat ábrázoló tárgyakkal. Amikor idény volt, akár az utolsó pillanatban telefonált, hogy menjünk hozzá gombavacsorára, mert most friss, amit szedett. Ez persze nagy dumapartikat is jelentett, eszeveszett volt a humora, folyamatosan lehetett röhögni vele.

3
SZÍNHÁZ.HU

"Cserje Zsuzsa eredeti nevét (Frank Zsuzsanna) kedvenc színésze, Pécsi Sándor miatt változtatta meg, ugyanis a színművész Budapesten a Cserje utcában lakott. Színházi pályáját 1968-ban kezdte a Nemzeti Színház stúdiósaként, ezt követően a kecskeméti Katona József Színházban játszott, majd 1970–1972 között a Honvéd Művészegyüttes, 1972–1980 között pedig az Irodalmi Színpad tagja volt. 1982-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskola színházelmélet szakán. 1983-tól tíz évek keresztül a Népszínház illetve a Budapesti Kamaraszínház tagja volt.
Két lánya van: Szamosi Zsófia és Szandtner Anna, akik mindketten színésznők."

4
FEMINA.HU

Cserje Zsuzsa alapította meg a Terényi Színházi Napokat, mely öt éven át futott nagy sikerrel, később az Andocsi Művészeti Napokat, majd a Négyszínvirág elnevezésű gyermek-összművészeti fesztivált rendezte meg Dunabogdányban.

5
fidelio.hu - Sándor Erzsi idézet

Minden napra jutott egy ötlete ami hagyján, de meg is valósította őket. Beleépítettek egy kicsorbíthatatlan fúrópajzsot azt működtette és ment-ment mindenen át ha jót akart.
Állandóan jót akart. Jót akart a színdarabokkal amelyekben néha föllépett de többnyire rendezte őket, jót akart az íróknak amikor dramaturgnak szegődött melléjük, jót akart a színész barátainak akiket imádott, jót akart Pécsi Sándor emlékének, jót akart a lakást keresőknek és eladóknak, jót akart Terénynek és jót akart a gombáknak.
Egészen mostanáig, eddig a pillanatig mindenki azt hitte, hogy csak talpra képes esni, vagy inkább olyan, mint a golyó amelyik gurul megfoghatatlan és sebezhetetlen. A Cserje Zsuzsa intézményesült színházi Teréz- és magánanyaként, fesztiválszervezőként, rendezőként, kritikusként, színházi ereklye-gyűjtőként de leginkább színházi emberként.
Cserje gesamtkunstwerk-nő volt ha van ilyen szó. Összművészeti résztvevő, aki nélkül nincs és nem is lesz majd ezentúl sem premier.

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

A fotókat Cserje Zsuzsa készítette.

Kulturális menedzsment

2024

Újra várunk Terénybe!

CSERJE ZSUZSA EMLÉKFESZTIVÁL, Terényi Színházi Napok
- 2024. június 21-23.

Image
Image

támogatóInk

ARTTÉKA Egyesület

Terény Önkormányzata

KÉPGALÉRIA

ÖSSZEFOGLALÓ videó A 2023-as Cserjefesztről

Kulturális menedzsment

2023

CSERJE ZSUZSA EMLÉKFESZTIVÁL, Terényi Színházi Napok
- 2023.
június 16-18.

Image
Image

Főtámogatónk

Image

Kárpát-Medencei Kultúrpajta és Tündérkert Hálózat

2024. június 21-23 között újra várunk a Cserje Feszt színházi emlékfesztiválra, Terénybe!

KÉPGALÉRIA

ÖSSZEFOGLALÓ videó A 2023-as Cserjefesztről

Kulturális menedzsment

2022

CSERJE ZSUZSA EMLÉKFESZTIVÁL, Terényi Színházi Napok
- 2022.
június 24-26.

Csodálatos, bensőséges, nevetős-sírós, eszegetős  találkozás volt 2021-ben az első Cserje Fesztivál Terényben. Olyan, amit Zsuzsa is szívesen látott volna. Talán látta is… a szelleme minden esetre velünk volt a házának és az általa alapított Gombamúzeumnak a kertjében éppúgy, mint a konyhában, a szobákban és az előadások alatt, nappal és este is.  A barátok már akkor tudták, hogy 2022-ben nem múlhat el a nyár újabb Cserje Fesztivál nélkül.

És most itt van:

Image

2022 év legjobb képei a fesztiválról

Támogatók:

Terény Önkormányzata és a terényi lakosok

Arttéka Egyesület

Mazsök

NKA

Emmi

EMET

Spiritusz Színház

Köszönjük Magyarország

spirituszonline.huSzervezés:

Pro Jugendstíl Fiatal Művészek a Kultúráért Alapítvány

Kulturális menedzsment

2021

CSERJE ZSUZSA EMLÉKFESZTIVÁL, Terényi Színházi Napok
- 2021.
július 3-4.

Összegzés és további tervek:

2021 nyarán Cserje Zsuzsa emléke előtt tisztelegve Simor Ágnes kezdeményezésére első alkalommal valósult meg a Cserje Emlékfesztivál – Terényi Színházi Napok. A fesztivál a rendező, dramaturg számára meghatározó falucskában Terényben, az ő nyomdokain járva került megrendezésre több helyszínen közösségi élményt teremtve ezzel a falubeli és környékbeli, valamint az érdeklődő látogató közönség számára. Az Emlékfesztivál Cserje Zsuzsa megidézésével, a rá való emlékezés megható és vidám pillanataival, egymásra figyeléssel, meghitt együttlétben telt. A fesztiválra különleges produkciókkal készültek Cserje Zsuzsa legkedvesebb barátai, kollégái, gyerek és ifjúsági programok, mozgás workshopok várták a látogatókat, a rendezvényt pedig a saját utolsó rendezése zárta. A fellépők sorában szerepelt a Terényi Kalácska asszonykórus is, akik az első terényi fesztivál óta a fesztivál résztvevői.

A fesztiválközpont Cserje Zsuzsa Gombamúzeumának kertjében kapott helyet, ahol a színházi produkciók mellett a falu lakosai, régi barátok által elkészített fogások, Cserje Zsuzsa kedvence ételei várták a közönséget.

Az esemény megvalósítása többek között a Terényi Önkormányzat és a falu közösségének támogatásával valósult meg.

A kezdeményezés sikere, a baráti és szakmai visszajelzések arra ösztönözték a szervező csapatot,  hogy a fesztivált 2022-ben is megrendezzék.

A 2022-es évi fesztivál időpontja: 2022. június 24-26.    

Szervezők: Simor Ágnes, Éri Ildikó, Gyöngy Dániel
Műszak: Szabon Balázs /Bala, Duksa-Kovács József /Jocó, Lénhárt József/ Joci