Színházi nyomozások

A Simorág TánCirkusz és a Detectivity élő nyomozójáték kooprodukciói

Mintha egy színházba érkeznél, vagy múzeumi tárlatvezetésre, de mindenképp egy konkrét előadás kibontakozásának lehetsz szemtanúja. Nézőként követed a szereplők sorsának alakulását, nem kell szerepelned, de rajtad áll, mennyire vonódsz be a történetbe, vagy alakítod annak irányát. A jelenet időnként megáll, és értelmezünk, megfejtjük az eseményeket.

Színházi díszletek vesznek körül, az adott szereplő saját közegébe érkezel.

ZÓNA

Zóna

Metropolis város polgármesterének a fia eltűnt tegnap a Zóna közelében. Amennyiben megtalálják a polgármester fiát vagy azokat akik elrabolták/megölték a Zónában, akkor elkerülhetik hogy a polgármester elkezdjen egy teljes támadást a Zóna egész lakossága ellen. Nagyon rövid idejük van a nyomozóknak, mielőtt a rendőrség megérkezik és megtámadják az embereket. Ezért egy közösségi nyomozás keretében lehetőség nyílik a város Zónába telepített lakóinak kihallgatására! Légy objektív és megtudhatod, mi történt!

Utad során szükséged lesz kritikai gondolkodásra, fejlesztheted ismereteidet kiszolgáltatott csoportokkal szemben.

A projekt előkészítését az EGT Norvég Civil Alap támogatási rendszereinek alapkezelői irányították Magyarországon (köztük az Autonómia Alapítvány, akivel a Detectivity   a Pro Jugendstíl Fiatal Művészek a Kultúráért Alapítványunk állandó együttműködést hozott létre).

A program közösségi tervezésben valósult meg Illés Márton és Simor Ágnes vezetésével, 6 civil szervezet és 30 alkotó együttműködésével.

AJÁNLOTT KOROSZTÁLY: 14+

A PROGRAM RÉSZTVEVŐINEK SZÁMA: 20-40fő

A JÁTÉK IDŐTARTAMA: 3 óra

 

SZERENCSEHÁZ

Szerencseház

Nagyvárosból érkezve úgy tűnhet, a bodrogbékási lét az örök fiatalság titka. Ha erre járunk, néha nehéz megmondani, hogy milyen korban élünk...

Egy előadás, ahol a nézők felderítőkké válnak, titkos megfigyelőkké, majd beavatottakká, és talán ahogy felfejtik a történetet, róluk is kiderül, hogy szereplők is egyben, egy interaktív színházi játék részesei.

Hogyan lehet egy hétköznapi világ ilyen fura és bizarr? Hogyan függenek össze az egyéni sorsok egy falu sorsával?

A nézőknek egy ponton ki kell nyomozniuk, mi történt, hol van a rejtély, hogy folytatódhasson a történet! Mindenki mást lát és hall, ahogy a falubeliek létébe érkezve a nézők egyik lakásból a másikba közlekednek, egyre jobban össze tudják rakni a történet fonalát. Humor, abszurd víziók és realitás, hogy fér ez el mind hazánkban....egy kis faluban...a színpadon?

A forgatókönyvet Hanák Anna és Simor Ágnes koncepciója alapján írta: Sebő Ferenc /16 éves kor felett ajánljuk/ A Simorág TánCirkusz és Detectivity élő nyomozójáték koprodukciója

SZEREPLŐK:
Révész Sándor túravezető: Stubnya Béla
Marika néni: Molnár Ildikó
Jutka Pestről: Csík Andrea
Józsi Pestről: Vincze Márton
Trópusi madár: Kovács Eszter
Bodrogi nagyapa, Bodrogi Gyuszi /a fiú/ : Sebő Ferenc
Hajni /a lány/ : Simor Ágnes

FÉNYTERVEZÉS, SZCENIKA: Szabon Balázs
ZENE: Vázsonyi János
DRAMATURGIA, STRUKTÚRA-TERVEZÉS: Hanák Anna és Simor Ágnes
SMINK, JELMEZ: Kovács Eszter
RENDEZŐ: Simor Ágnes

A Simorág TánCirkusz és Detectivity élő nyomozójáték koprodukciója

A SZELLEM ÚTJA

A szellem útja

Tárlatvezetés és nyomozás Erzsébetvárosban. A program során a résztvevők egy időutazásban vesznek részt. A múltba kerülve találkoznak egy karakterrel, aki az 1940-es években a túlélésért küzd, próbál megmenekülni

A résztvevők bepillanthatnak a korabeli zsidó élet mindennapjaiba egy olyan korszakban, amikor még virágzik a zsidó kultúra, de hamarosan minden megváltozik és eltűnik.

A látogatók nem csak megfigyelők, segíthetnek a szereplőnek elérni célját; a jelenbe visszatérve pedig dokumentumokat találnak, amikből kiderül, mi lett az ő sorsa. A történethez valós családtörténeteket használtunk fel, melyek archív fotókkal, anyagokkal együtt megtekinthetők a levezető beszélgetés során.

Helyszín: Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár

Játéktervezés: Hanák Anna, Simor Ágnes
Kutatásvezető, tárlatvezető: Fris Kata
Díszlet, kellékek: Hanák Anna és Simor Ágnes
Színész, rendező, szövegíró (személyes családtörténetek alapján): Simor Ágnes

RÁCS

Rács

A rendőrségre érkezel, nyílt nap alkalmával. Rendőrségi asszisztens fogad, aki megmutatja a nyomozás során alkalmazott eszközöket. Nincs itt a főnyomozó, de távollétében is betekintést nyerhetsz egy most folyó ügybe.

A nyomozó falra írt vázlatai alapján összerakhatod, hogy mi történt, ki a gyanúsított, akihez kapcsolódóan tárgyi bizonyítékok és tanúvallomások is előkerülnek.

És még egy zárka is van.

A téma egy átlagos hazai faluban zajló szegregált körülményeket idéz fel. A kidolgozásban Az UCCU roma szervezet szociológusainak háttérmunkája segített. Fő partnerünk az Autonómia Alapítvány.

Játéktervezés: Hanák Anna, Simor Ágnes
Kutatásvezető, tárlatvezető: Fris Kata
Díszlet, kellékek: Hanák Anna és Simor Ágnes
Színész, rendező, szövegíró (személyes családtörténetek alapján): Simor Ágnes

JÁNOS VITÉZ

János Vitéz

Egy olyan színházi formát hozunk létre, ahol a színész a környezetet, mintegy színházi díszletként használja. A képzőművészeti közeg Petőfi életét mutatja be, amihez a feldolgozó színházi foglalkozásunkhoz egy képzőművészt kértünk fel, Gregovszki Gábort, aki a Petőfi Irodalmi Múzeum támogatásával terveinkhez csodás, festett fatáblákat készített.

Az előadás a múzeumban is látogatható lesz a jövőben, annak felújítását követően a tervek szerint, de iskolákba, osztályokhoz látogatva különleges színházi élményt teremt. A színész a foglalkozás alatt a János vitézből teremti meg az előadás szövegvilágát.

„De csodák csodája! mit látott, mit látott!

Látta Iluskává válni a virágot.

Eszeveszettséggel rohant a habokba,

S a föltámadt leányt kiszabadította.”

Innen indul az előadás, hiszen a gyerekeket azzal vonjuk be a János vitéz felfedezésének világába, hogy a végéről indítjuk el a történetet és követjük vissza a két főszereplő találkozásainak mentén. Mintegy irodalmi toposzként a rózsa – a szerelmesek szimbóluma - viszi a történet szálát. A gyerekekkel azt tárjuk fel, hogy hogyan lehet egy jelkép mentén végigjárni egy szálat ebből a történetből.

IDŐTARTAM: 40 perces foglalkozások, melyeket 30 perc levezető beszélgetés, közös feldolgozás követ

CÉLCSOPORT: 9 éves kortól 12 éves korig Létszám: 16-32 fős osztályok számára, Plenáris színház jelenetek és interaktív feladatok váltakozása.

AZ ÓRA JELLEGE: Irodalomismereti, társismereti, önismereti

FÓKUSZKÉRDÉS: Ha valakit nagyon szeretünk, hogyan küzdjük át magunkat a nehézségeken érte és magunkért?

ALKOTÓK: Forgatókönyv Petőfi Sándor János vitéze alapján: Simor Ágnes
Előadó: Molnár Ildikó/ Simor Ágnes
Díszlet,kellékek: Gregovszki Gábor és Szabon Bala