DETECTIVity

oktatás | Képzés | Játék

A Detectivity

A Detectivity alapítójának, Hanák Annának az elgondolása 2012-ben az volt, hogy egy nyomozás akár olyan komplex kulturális élménnyé is válhasson, mint egy film, vagy egy regény. A Detectivity Gyermek-és ifjúsági programjaink ötletgazdája, létrehozója Simor Ágnes, saját módszerét, a drámapedagógiát és cirkuszpedagógiát interaktív színészi játékkal ötvöző, problémamegoldó gondolkodásra építő drámajáték technikát építette bele a Detectivity világába, az általa megtervezett gyermekfoglalkozásokba, ami a Detectivity gyermek-és ifjúsági programjainak védjegyévé vált.

Ketten együtt, több civil szervezettel és színész-drámapedagógussal állandó együttműködésben hozták létre társadalmi szemléletformáló, oktatási és kísérleti-színházi nyomozó játékaikat. A Detectivityben a játékvezetők és a szereplők drámapedagógusok és színészek is egyben, és körülbelül fél éves képzés során tanulnak bele a Detectivity sajátos módszertanába.

Együttműködéseink, folyamatos tanulás szakemberektől:

A társadalmi szemléletformáló programokat gondos kutatómunka előzi meg. Állandó szakmai partnerünk a Gláser Jakab Emlékalapítvány /Az utolsó szefárd imaház működtetője a Teleki Téren/, és az Autonómia Alapítvány, de dolgoztak a Magyar Tudományos Akadémiával, a Hősök Tere civil szervezetével, a Zsidó Történeti Tárral, a Petőfi Irodalmi Múzeum múzeumpedagógusaival, az UCCU, a Bagázs, a Vakok intézete, a Melegség és megismerés, a Menhely Alapítvány társadalmi szervezeteivel, szakembereivel, tagjaival.

Az oktatói nyomozójátékok, melyeket elsősorban iskoláknak javaslunk, sokszor fél éves tematikus háttértanulmány után születnek meg. Bulgáriában, Csehországban és Cipruson fejlesztettük ki a szociálisan felelősségteljes detektívjátékok módszertanát, veszélyeztetett csoportok bevonásával, új karakterek és játékvezetők felkészítésével, ehhez új játékokat valósítottunk meg mind a négy országban az Autonómia Alapítvány együttműködésével.

Közösen dolgoztuk ki társadalmi szemléletformáló módszertanunkat, mely szakemberek számára online kiadásban ITT elérhető.

Gyermekprogramjaink mindegyike saját mesére, történetre épül. Ahol a hősök a résztvevő gyerekek, akik drámapedagógus színészekkel végigjárják saját útjukat. Ahol  közös történetet alakítunk, számos meglepetéssel.

Minden ott helyben történik velünk, valósággá válik, varázslat jön létre. Minden nyomozás az adott célcsoport logikai és fizikai képességeire épül, finommotorikus, koordinációs, ritmikai, asszociációs és egyéb kontextusba épülő fejlesztő feladványokkal.

Fogadunk tanulási, vagy egyéb nehézséggel küzdő gyerekeket is, ezt szakembereinknek előre jelezze!

Hasznos linkek

http://www.detectivity.hu/gyerekszoba.html
https://www.szinhazineveles.hu/szervezet/detectivity/

A társadalmi nyomozójátékok módszereit pedig a középiskolás korosztály számára segített létrehozni kutatók, szociológusok együttműködésével!
Társadalmi nyomozójátékok módszertan:
http://autonomia.hu/wp-content/uploads/2018/04/Tarsadalmi_nyomozojatek_modszertan.pdf

A Simorág TánCirkusz társulata többféle oktatással is foglalkozik.

Keressen minket.

A mese mindenkinek szól!
Kapcsolat