svajci-magyar koprodukciok

Svájci-magyar koprodukciók


ARCHÍV előadások

svájci-MAGYAR KOPRODUKCIÓK

Torony III.

A darab a különleges díszlet tulajdonságaira és a szereplők egyéni képességeire épít. A díszlet, illetve a darab színtere egy lakókocsiból “kinövő” torony.

Ez a torony egy összetett térszerkezetet generáló, hol határozott, hol határozatlan falakkal, térelválasztásokkal, áttörésekkel tűzdelt architektúra. A szerkezeten a színpad vízszintes világához kötött mozgások olvadnak eggyé a színházi kifejezésmóddal, és a légtorna teljes téri szabadságot élvező világával, amelynek alapvető jellegzetesége a vertikális lehetőségek megnyitása.

A Simorág TánCirkusz  társulatának tagjai a korábbi TORONY I, II. előadások díszletét használva, a Torony III. előadás létrehozásában vettek részt. Simor Ágnes kulturális menedzserként és rendezőként,  a díszletre külön tematikát, koncepciót alkotva keltette életre a produkciót.

Rendezés: Glass Ben, Simor Ágnes

Előadók: Bardóczy Ilka, Glass Ben, Simor Ágnes, Vincze Márton, Zoletnik Sophie, Kiss Gergely Geret, Orbán Balázs

Zene: Igaz Balázs, Horváth Richárd, Váczi Dániel

Fény: Budai Géza, Lengyel Ákos, Juhász Balázs

Díszlet: Glass Ben, Gerencsér Tamás és 4LD Kft. segítségével

Külön köszönet: Krokovay Farkas, Bordás Róbert, Molnár Csongor, Kéri Balázs

Az előadás demo videója megtekinthető ITT.

ARCHÍV előadások

svájci-MAGYAR KOPRODUKCIÓK

Nyomkövetők

Az előadás a színház hagyományait, a látványszínház specialitásait és az interaktív nyomozójátékot ötvözi.

A színházi játék nézői egy közösség mindennapjaiba csöppennek. A szereplők egy vándorcirkusz tagjai, akiknek életében váratlan tragédia történik. Hogy mi is történt valójában, azt csak a nézők deríthetik ki.

A nyomozás során a nézők megismerhetik a társulat életét, kapcsolatrendszerét, eltemetett titkait. Együtt járják végig az előadás állomásait, értelmezik és bírálják a történéseket. Ki kell deríteniük, hogy ki a bűnös. A nézők az izgalmas történetbe csöppenve maguk válnak nyomozókká, hogy megoldják a rejtélyt. Nyomról nyomra haladva egyre jobban belekeverednek az események sodrába. A lezárultnak látszó ügyről kiderül, hogy nagyon is élő, és magukat a játékosokat is érinti. Nem egyértelmű, hol húzódik a fikció és a valóság közötti határ. A hangulatot és izgalmat a sejtelmes hangulatú helyszínek, szereplők mellett meglepetésszerű jelenetek is fokozzák.

A színház határaival kísérletező munkához valódi NYOMKÖVETŐKET VÁRUNK!

Az előadás koprodukciós csapata:
offline:ontheater,Simorág TánCirkusz, MŰSZI – Művelődési Szint, Detectivity – élő nyomozójáték

Résztvevők:
Mindák Gergő, Szilágyi Kata, Iván Kata, Bársony Júlia, Horváth Anna, Hanák Anna, Bernáth Flóra, Hegedüs Barbara, Borsányi Dániel, Glass Ben, Simor Ágnes, Vincze Márton, Kovács Eszter

Koncepció: Hanák Anna és Simor Ágnes

Szövegek: Hanák Anna és Hegedüs Barbara

Az előadás premier időpontja: 2014. május 01.

Helyszín: A MONOSTORI KATAKOMBA

videó demó

ARCHÍV előadások

svájci-MAGYAR KOPRODUKCIÓK

Mixdoor

vertikális tánc , creative process

Az előadás a Mixdoor – New Forms in Mixdoor Performing Arts Practices nemzetközi, összművészeti projekt keretein belül jött létre.  Egy hetes vertikális tánc workshop eredményeként.

ARCHÍV előadások

svájci-MAGYAR KOPRODUKCIÓK

Menni vagy maradni

Levegőszínházi játék a kivándorlásról, elindulásról, maradásról. Lélegzetelállító tánc-cirkusz-színházi produkció egy 10m magas vasszerkezeten.

Magyarországon mindenki számára érezhető és aktuális, a közéletben folyamatosan napirenden lévő társadalmi probléma a Menni vagy maradni? kérdése. A befogadó országok statisztikáiból már tudjuk, hogy a kivándorló magyarok száma évről-évre növekszik. Azonban nem ismerjük a kivándorlók személyes történeteit, sem a döntés mögött meghúzódó okokat és motivációkat. Mi ezeknek a kérdéseknek utána jártunk egy elgondolkodtató, de egyben humoros, sokrétű előadással. Az előadás során szociológusokkal dolgoztunk együtt, akik kérdőíveket készítettek, a TASZ munkatársai pedig kisfilmek létrehozásában vettek részt. A produkció próbafolyamata során jelent meg a migráció Magyarországon is mindenkit érintő kérdése, és hirtelen úgy döntöttünk, hogy már nem beszélhetünk csak kivándorlásról a bevándorlás is fő témává vált. Az előadás erőteljes társadalmi reflexióra épült. A darab egy különleges díszlet tulajdonságaira és a szereplők egyéni képességeire épít. A színpad egy klasszikus múlt rendszerbeli Skoda és egy lakókocsiból „kinövő” torony. Az előadásban a Simorág TánCirkusz minden tagja részt vett, az előadók közös alkotói folyamata alakította az előadás sokszínű szerkezetét. Simor Ágnes a saját szerep és rendezés mellett a produkció temáját határozta meg és a menedzsmentet dolgozta ki.

Szereplők: Bardóczy Ilka, Glass Ben, Kiss Gergely Geret, Orbán Balázs, Simor Ágnes, Vincze Márton, Zoletnik Sophie

Zenei rendező, live act: Igaz Balázs

Zenészek: Horváth Richárd, Váczi Dani/ Vázsonyi János

Díszlet-torony: Glass Ben

Fény: Budai Géza

Rendezés: Glass Ben, Simor Ágnes

Partnerünk: TASZ /Társaság a Szabadságjogokért/

További együttműködő szervezetek: Szubjektív Értékek Alapítvány, Artemisszió, Menedék Migránsokat Segítő Egyesület

Támogatóink: Norvég Civil Támogatási Alap, NKA

Az előadás képekben ITT.

Demó videó.

ARCHÍV előadások

svájci-MAGYAR KOPRODUKCIÓK

Faltánc

A Cseh Tamás zenéjére épülő verziót a Cseh Tamás év keretében zsűriként  koreográfusi fődíjban részesítette Bozsik Yvette,  Bérczes László, Parais István.

Tánc a magasban. Házfalakon táncolunk a falon vízszintesen. Egy férfi és egy nő pillanatai Az előadás egy történetet épít fel. A tánc egy röpke ismerkedés, mely egyre jobban elmélyül, mígnem repüléssé válik. A kapcsolatok játékossága, humora, finomsága , a vonzások és a kötések jelennek meg. A lépegetéstől a szaltókig, áramló játék a légben. Az összefonódás a légben lenyűgöző és felszabadító a nézők számára. Fejjel lefelé, forogva, pörögve ötvözzük az akrobatika elemeit hagyományos tánclépésekkel.

Szereplők és alkotóársak: Zoletnik Sophie, Kiss Gergely Geret, Vincze Márton, Simor Ágnes

Zene: Vázsonyi János, Kiss Gergely Geret

Jelmez-, díszlettervezés és kivitelezés: Zoletnik Sophie

Szöveg, díszlet-koncepció, rendező: Simor Ágnes

Hang-fénytechnika: Szabon Balázs

Rendező, szövegíró: Simor Ágnes

Támogató: NKA

 

ARCHÍV előadások

svájci-MAGYAR KOPRODUKCIÓK

A Napisten unokája és a Tengeri Sárkány lánya

 /az előadás japán mesékre épül./  Tánc-fizikai színház-cirkusz

 A vadász, aki a napisten unokája különleges víz alatti utazáson vesz részt, miután a tengeri sárkány lánya különböző lények képében megbabonázza. A társulat a mesék áramló fantáziáját építi be munkamódszerébe, ahogyan a jelmezek, díszletek vagy maguk a szereplők folyamatosan átalakulnak.A harcos mesehősnek fegyverei nélkül kell megbirkóznia az ismeretlennel. A hős hiába találja meg párját, egymás lényegét is meg kell fejteniük. A tűzgolyó, a nap és a tenger viaskodása különleges hangulatú világot görget elénk.

“Óriási siker, kígyózó sorok és teltház várta a Simorág TánCirkusz Bethlen téri bemutatkozását. A japán mesékből, mondákból alkotott A Napisten unokája és a tengeri sárkány lánya című előadás minden nézőt levett a lábáról, kis- és nagy gyerekeket egyaránt. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy háromszor tapsolták vissza a társulatot.” Interjú

Szereplők:

Bardóczy Ilka, Benjamin Glass, Simor Ágnes, Vincze Márton

Zene: Vázsonyi János

Díszlet, maszkok: Jóni Orsi

Jelmez: Simor Ágnes, Kührner Ildi

Rendező: Simor Ágnes